Стъклопакетът


Какво представлява стъклопакетът?

Стъклопакетът се изработва от две или повече стъкла, разположение на разстояние едно от друго, посредством дистанционер. Изборът на подходяща комбинация от стъкла и отстоянието между тях, е от изключително значение - приблизително 80% от площта на прозореца е от стъкло.Основните характеристики на стъклопакета се определят от коефициентите за светло пропускливост и топлоизолация. За постигане на по-добри показатели на тези параметри, е необходимо в пакета да участва стъкло с нискоемисийно покритие-така нареченото К -стъкло, като едновременно с това ширината на дистанционера бъде съобразена с оптималната - 10-18 мм.

Стъкопакетът е около 80 % от целия прозорец и най-много влияе върху изолационните характеристики на прозореца – топлоизолация U (W/m2K), шумоизолация R(dB), слънцезащита или соларен фактор g(%), светлопропускливост (%).

Коефициент на топлопреминаване (Ug) – показва количеството топлина, което преминава за единица време през 1 кв.м остъклена повърхност при температурна разлика от 1К между граничещия със стъклото стаен въздух и този от външната страна (Ug=W/m2/K). Колкото по-малка е тази стойност, толкова по-малки са загубите на топлина и по-малки разходите за отопление.

Шумоизолация (Rw) – Индексът Rw измерва звуковата изолация на стъклопакета. Колкото по-висока е стойността на този индекс, толкова по-добра е шумоизолацията. Добра звукова изолация се постига чрез:
Композиция на стъклата – комбинацията от стъкла с различна дебелина (напр. 5+4 мм) води до по-добро поглъщане на резонансните трептения.
Ширина на газовото пространство – колкото по-голямо е разстоянието между стъклата, толкова по-висока степен на шумоизолация се постига. Не трябва да се пренебрегва и факта обаче, че разстоянието между стъклата има определен оптимум и неговото увеличение може да доведе до влошаване на топлоизолационните характеристики на стъкло пакета.

UV – преминаване на вредни ултравиолетови лъчи, водещи до избледняване на боите и причиняващи рак на кожата.
Соларен фактор – сумата от директно преминалата енергия и онази част от абсорбираната от стъклото енергия, която се излъчва от остъкляването към вътрешното пространство.
Колкото по-голямо е директното отразяване на слънчева енергия от стъклото, толкова по-нисък е соларният фактор и по-малки разходите за климатизация през летните месеци.
Светлопропускливост– преминаване на видима светлина (естествено осветление).

Какво е К-стъкло?

Нискоемисийното стъкло е висококачествено флоатно стъкло с нанесено пиролитно /твърдо/ или магнетронно /меко/ покритие, върху една от плоските страни. За да бъде ефективно, то трябва да бъде поставено от вътрешната страна на прозореца, като защитния слой е поставен с лице към образувания от двете стъкла въздушен слой. Покритието позволява на слънчевата късовълнова енергия да влиза в сградата, но поради високата му отражателна способност в инфрачервения спектър действа като преграда за изтичането на скъпата дълговълнова енергия (създавана от отоплителните уреди, осветлението и др.), тъй като я отразява обратно в помещението. По този начин се блокират топлинните загуби, намаляват се сметките за отопление и вложените средства за поставяне на качествена дограма с качествено остъкляване се възстановяват бързо. Стъклопакетите, изработени с нискоемисийни стъкла, намаляват в голяма степен загубата на топлина през прозореца, подобряват топлоизолацията и свеждат до минимум появата на конденз. Те са с повишена енергийна ефективност и спестява до 40% от разходите за отопление през зимата. Стъклопакетът с К-стъкло е почти 2 пъти по-добър изолатор от обикновения стъклопакет. Коефициентът на топлопроводимост U показва количеството топлина, която преминава през 1 кв.м. от стъклото за 1 час при разлика в температурата от двете страни - 1 градус. Инвестицията в К-стъклото, поръчано при нас, се изплаща за максимум 1 отоплителен сезон!

Важен ли е стъклопакетът?

Представете си прозорец 2,5м х 1,5м. Каква част от него е профилът и каква - стъклопакетът? В масовия случай профилът не е повече от 20% от прозореца. Тогава ако поръчате скъп профил и сложите обикновен стъклопакет 24 мм, ще повишите топлоизолацията само с една пета от потенциала й. Най-разумното решение, разбира се, е хубав профил със стъклопакет с К-стъкло. Все пак добрата новина е, че ако инвестирате само в стъклопакета, ще постигнете впечатляващ ефект при разумен разход на средства. Извод - най-скъпият стъклопакет върши далеч по-добра работа от най-скъпия профил.

Има ли значение дебелината на стъклото за шума?

Звукът преминава лесно през еднакво дебели стъкла, например 2 по 4 mm. Ако сложите 4 и 5 mm, ще има малко по-добър ефект. На съвсем друго ниво е звукоизолацията на троен пакет със стъкла, например, 4, 5 и 6 mm, a ако и разстоянията между тях са различни - ето това е истинският убиец на звука!

СТЪКЛОПАКЕТИ

Стъклопакет – топлоизолация

Остъкляването трябва да гарантира голяма степен на топлоизолация, която се определя чрез коефициента на топлопреминаване на стъклопакета / Ug /. Колкото е по-нисък Ug, толкова по-добра е топлоизолацията. Целта е минимизиране на топлинните загуби в изолационното остъкляване.
Върху топлопреминаването може да се влияе по различен начин:
- промяна на ширината на въздушната междина на стъклата;
- използване на инертни газове за подтискане на конвекцията между двете стъкла;
- използване на нискоемисионни стъкла с твърдо и меко покритие.

Видове стъклопакети

  • Стъклопакет от две прозрачни флоатни стъкла
Обикновеното /флоатно/ стъкло е най-разпространено в съвременното производство. Съществено преимущество на флоатното стъкло е неговата висока светлопропускливост. Намира приложение при единично остъкляване, стъклопакет, комбинация с всички видове стъкла – за соларен контрол, интериорни решения, повишени шумоизолационни свойства.  • Стъклопакет с нискоемисийно стъкло с меко покритие
Нискоемисийното стъкло с меко покритие е безцветно флоатно стъкло, върху едната страна на което е нанесен тънък слой от метални частици. Благодарение на този слой стъклопакетът се постига по-нисък коефицент на топлопреминаване. Тази конфигурация действа като ефективна преграда за енергията, излъчвана от вътрешните отоплителни източници. Този вид стъклопакет е подходящ за северно (североизточно, северозападно) изложение, тъй като не само задържа топлината в помещението, но и не позволява нейната загуба.

  • Стъклопакет с всесезонно стъкло
Всесезонното стъкло е приложимо във всеки стъклопакет и е напълно съвместимо с всички видове дограма. То е изработено чрез полагането на много фин прозрачен слой материали от метален произход върху прозрачно стъкло. Това покритие е с ниска проводимост и с двойно свойство : отразява високочестотната инфрачервена радиация, характерна за топлинната енергия и същевременно отразява голяма част от слънчевата енергия.


  • Стъклопакет с орнаментно стъкло: кризет, орнамент Д2, химичен мат, атлантик

  • Стъклопакет със слънцезащитно стъкло
Остъкляването със стъкла STOPSOL осигурява отлична соларна защита, като отразява излъчената от слънцето топлина. При използването им в стъклопакет, те осигуряват надеждна слънцезащита през цялата година. Рефлексното остъкляване допринася за повишено уединение и оптимален визуален комфорт.
  • Стъклопакети за сигурност

Закалени стъкла -  при счупване се пръскат на малки стъкла, като по този начин предпазват от порязване. Приложението им е  при направата на душ кабини, паравани, стъклени витрини, стъклени врати.

Триплекси - две стъкла слепени със смола, като това допринася те да запазят цялостта си дори при счупване.Много подходящи за магазини, къщи, различни видове парапети и стъклени козирки и на всички места достъпни за крадци.

2024, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни
Стъклопакетът


Контакти facebook Skype
Варна, ул. „Цоньо Тодоров“ 3
Складова База ОАЗИС
тел.: 052/ 500 531
nekc@abv.bg ; office@nekc.bg;
 Некс Оод | Facebook